Parisul văzut prin ochii unui student român

de Loredana-Cristina Dascălu

Studenția în legendarul Paris este o experiență fabuloasă și o aventură ce trebuie neapărat trăită măcar odată în viață. Paris! Acest oraș impozant este un caleidescop de modern și clasic, de cultură și is18143042_1453479284722642_1378689818_ntorie, de poezie și eufonie.

Așa cum spunea poetul Johann Wolfgang Von Goethe: “Pentru orice realizare primul pas este curajul”. Am pornit în această “călătorie” cu gândul de a cuceri lumea, cu un gram de teamă pentru necunocut și nou, dar conștientă de capacitatea proprie de adaptare și integrare rapidă în orice mediu.

Decizia de a studia în străinătate, dar mai ales în Paris a fost ca un “must” încă din copilărie. După 20 de ani în care Parisul părea a fi doar un vis, iată că mă plimb agale în capitala celor copleșiți de „amour”.

O zi din viața unui student în Paris este complet diferită de cea a studentului român, începând de la condițiile de cazare, sistemul de învățământ și terminând cu evenimentele de distracție.

Francezii pun accent pe intimitate și de aceea camerele de cămin (studiourile, cum le numesc ei) sunt pentru o singură persoană cu baie și bucătărie proprie. Pentru socializare există în cămin săli comune, bucătărie comună cu absolut toate utilitățile și spălătorie (3 euro/mașina de spălat).

Când am ajuns în Paris am rămas impresionată că, oriunde mă aflam, la rând la supermarket, la rând la ghișeul de RER, la rând la intrarea în muzeu, ș.a., majoritatea oamenilor citeau o carte. Da, în Paris se așteaptă mult la rând și chiar este benefică o carte în astfel de momente.

Viața în Paris este scumpă când te afli în poziția de student. Din experiență, pot spune costurile personale: cazarea la cămin 521 euro/lună, abonament transport 130 euro/lună, cartelă telefon 30 euro/lună, masa de prânz la cantina universității 3,6 euro/zi, iar produsele din supermarket, comparativ cu România, sunt de 3 – 5 ori mai scumpe.
În funcție de cum îți gestionezi banii, aceste cheltuieli pot fi acoperite la limită din bursa primită de către student. Statul francez vine în ajutorul studenților și aplicând dosarul CAF, după câteva luni de așteptare îți este decontată chiria cu aproximativ jumătate din prețul inițial.

Acest lucru pentru un student român contează enorm și îi permite vizitarea completă a obiectivelor turistice din Paris și din împrejurimi: Normandia cu Le Mont Saint Michel sau Castelele de pe Valea Loarei, orășele din Franța (Orleans, Tours, Lile), plajele din Marseille și Nice. Studentul român și în general cei care au până în 25 de ani și provin dintr-o țară U.E. au foarte multe reduceri și intrarea gratuită la muzee, castele, ș.a.

Când vorbim de Franța, vorbim de un popor mai educat, o societate ce pune accent pe sănătatea alimentară și pe confortul angajaților la locul de muncă, iar zvonurile că românii nu sunt bine văzuți dispar când știi să te pui în valoare și îți reprezinți țara prin rezultatele obținute.

Studenții tratează cu mult m18142733_1453479288055975_1195946316_nai multă responsabilitate facultatea, examenele sunt complexe și foarte lungi. Profesorii au metode diferite de predare și cerințele de redactare sau prezentare a unei lucrări diferă cu mult față de cele din mediul universitar românesc. Bursele în străinătate implică mult studiu, dar în același timp oferă momente unice în viață.

Studiul în Franța este o adevărată provocare pentru cei care vor să descopere experiența unui nou sistem de învățământ, pentru cei care vor să cunoască cât mai multe tradiții și pentru cei cărora le place independența.
Parisul este un oraș în care niciodată nu intervine monotonia fiindcă zilnic găsești ceva nou de vizitat, iar acest lucru poate deschide noi orizonturi studenților români oferindu-le în afara orelor de studiu și oportunitatea de a descoperi o nouă cultură, o istorie pariziană formidabilă.

Clădirile impunătoare, luminile felinarelor și întregul decor parizian te transpun într-o lume de basm, iar musicaluri care au dat savoare Parisului (Je ne regrette rien – Edith Piaf, Ne me quitte pas – Jaques Brel) oferă atmosfera boemei pariziene. Impunătorul Turn Eiffel, poate fi admirat astăzi de milioane de persoane anual datorită faptului că “părintele turnului”, Gustave Eiffel, a realizat proiectul după o tehnologie a inginerului român (prahovean) Gheorghe Pănculescu.

Adoram să-mi las pașii să zburde nestingheriți pe malul Senei, contemplând câți litri de apă s-or fi scurs prin ea de când Javert a capitulat în fața noțiunii de imposibilitate a schimbării omului, mai ales în cazul lui Jean Valjean, sau lăsând reveria să-și facă locul atunci când persoana dragă e lângă mine.

Oportunitatea de a studia în străinătate deschide multe uși în carieră, iar prieteniile legate cu studenți de naționalități diferite sunt un început în crearea de relații profesionale.

Pot spune Paris, je t’aime după experiența de 6 luni ca student bursier, iar pe viitor aș opta pentru Paris toujours.