Voluntarul lunii Martie din filiale: Cristina Bleorțu

Poza Voluntarul lunii Aprilie Cristina BleorțuCristina Bleorțu studiază doctoratul la Universitatea din Oviedo (Spania), unde predă cu, contractul pe care îl are, și la Universitatea din Zürich (Elveţia). Lingvistica este prima ei adicţie, deşi prietenii ei ar spune că nu e adevărat. Cu siguranţă ar spune că este dependentă de coca-cola, iar apoi de lingvistică, care la început s-a manifestat printr-o citire genuină, comparându-se cu un turist englez care, fără a cunoaşte spaniola şi fără un ghid, intră în catedrala din Santiago de Compostela şi admiră arhitectura, dar în lipsa unor cunoştinţe de istorie şi arhitectură, nu pătrunde în esenţa acelei catedrale, care e mult mai mult decȃt o aglomerare de sfinţi. Apoi a urmat obiceiul cititului manualelor de lingvistică, sub îndrumarea a doi magiştri excepţionali (Ramón şi Johannes), iar acum ar putea vorbi de etapa monomaniei cititului, dacă ar fi să preia cele trei etape de la domnul Mircea Cărtărescu.

 

După cum a mai spus şi într-un alt interviu, o defineşte o frază din Jane Austen: “Fii tu însăţi, nu persoana pe care o vrea cel de lângă tine să fii.” Ȋn momentele de relaxare, îi place să stea la umbră, să privească verdele din natură sau copacii înfloriţi primăvara, cu o bună carte în mână, de preferat un roman, nu un manual de lingvistică, să privească cum ninge cu fulgi mari în zilele de iarnă, să se lase furată de muzica valurilor mării în zilele de vară.

 

Cea mai mare calitate sau defect al ei este sinceritatea. Îi place să fie sinceră fără ostentaţie, chiar dacă nu mereu este ceea ce vrea să asculte persoana pe care o are în faţa sa. Ȋn general, îi place să ia partea bună din firea fiecăruia, crezând că o poate face şi mai bună. Nu este nimic ce nu ar face pentru cei care îi sunt cu adevărat prieteni sau pentru familia ei. Este o persoană tenace, meticuloasă, chiar putându-se numi „sâcâitor” de meticuloasă, foarte organizată, atât de organizată că se enervează când ceilalţi nu îşi dau seama cât de important este să respecţi anumite date, să îţi îndeplineşti obligaţiile etc. Nu suportă superficialitatea şi nici persoanele false care încearcă să îţi laude meritele fără să ştie cȃtă muncă ai depus pentru a putea susţine o conferinţă şi cred că viaţa de profesor universitar constă doar în a te plimba de la un congres la altul cu cel mai fermecător zȃmbet.

 

Dacă nu ar fi pasionată de ceea ce face, uneori nu ar fi rezistat să participe în două săptămȃni la trei congrese. Anul trecut pe 31 mai era la Simpozionul organizat de Academia Romȃnă la Bucureşti vorbind despre un studiu sociolingvistic din Pola de Siero, pe 2 mai la un congres din Rouen vorbind despre intonaţia din Pola de Siero, iar pe 4 mai în Los Angeles încercȃnd să vorbească despre un studiu sociolingvistic al intonaţiei din limba romȃnă.

 

Experiența LSRS ! Cu ce te ocupi și în ce proiecte te-ai implicat?

Sunt Consilier de Comunicare şi Informare al Filialei Spania din luna februarie. M-am implicat în Caravana LSRS şi Smart Internships.

 

Ce îți place în LSRS?

Spiritul de echipă, egalitatea, implicarea, dorinţa de a-i ajuta pe ceilalţi fără a fi călăuziţi de interese ascunse, faptul că există şi oameni cu suflet frumos dispuşi să ofere puţin din timpul liber celorlalţi chiar şi duminică seara cȃnd ne reunim pe Skype şi vorbim despre proiectele LSRS din Filiala Spania.

 

Cât timp aloci săptămânal voluntariatului LSRS?

Nu aş putea vorbi de un număr de ore, minute, secunde… depinde de cȃt sunt de obosită şi de ideile care îmi trec prin cap înainte de a adormi, idei pe care i le scriu apoi coordonatoarei filialei, Alexandrei Sava, pe whatsapp.

 

Ai fost ales Voluntarul lunii în filiala ta, ce înseamnă aceasta pentru tine?

O motivaţie în plus.

 

Un gând pentru voluntarii LSRS.

Să încerce să se implice cȃt mai mult, chiar dacă uneori este foarte greu să combini serviciul, cercetarea etc. cu munca de voluntariat. Dar dacă reuşesc, satisfacţia va fi pe măsura eforturilor lor.