Voluntarul LSRS al lunii Septembrie: Daniel Mariuta

Daniel

Atunci când lucrezi într-o echipă de oameni frumoși și motivați să facă lucruri mărețe, așa cum sunt voluntarii LSRS și mai cu seamă când iubești din tot sufletul ceea ce faci și crezi în proiectele la care lucrezi, rezultatele nu pot fi decât excelente. Aceasta este povestea lui Daniel, voluntarul lunii septembrie.

Daniel are douăzeci și șase de ani și s-a născut în Răucești, Neamț- o localitate situată în apropierea Târgului Neamț și Humuleștiul lui Ion Creangă.  Decizia de a studia în străinătate a venit în perioada cursurilor de licență, când participând la două stagii Erasmus: ambele în Franța, unul la Rennes iar altul la Toulouse, Daniel s-a îndrăgostit de orașul Rennes. Astfel, s-a ambiționat și a făcut tot posibilul pentru a putea reveni, de data aceasta în cadrul programului de masterat; zis și făcut! Mai apoi, la finalul acestui stagiu a aflat despre posibilitatea de a accesa o bursă “Marie Curie” pentru un dublu program de doctorat organizat în cotutelă cu o universitate din Germania și în strânsă legătură cu un start-up din Strasbourg. Deși concurența a fost strânsă, și-a concentrat toate eforturile pentru a fi acceptat, și așa a și fost!

În prezent Daniel locuiește în Toulouse, Franța. Este mulțumit de ceea ce face și chiar în momentul de față alături de echipa cu care lucrează este pe punctul de a finaliza proiectarea unui dispozitiv care urmează a fi fabricat și testat în viitorul apropiat.

Recunoaște că acesta a fost cu siguranță un moment de cotitură al vieții sale, dar care i-a dat multă încredere. Din punct de vedere personal, experiența de a studia în străinătate i-a oferit șansa de a întâlni persoane extrordinare, de a lega prietenii cu oameni din toate colțurile lumii și de a vizita foarte multe locuri iar din punct de vedere profesional, programul i-a oferit accesul la facilități de cercetare de cel mai înalt nivel! E un lucru extraordinar să lucrezi cu oameni care dau tonul într-un anumit domeniu.

 

De la student în străinătate cu pași repezi către voluntar LSRS.

 

  • Când și de ce ai ales să devii voluntar LSRS?

Eu am plecat pe acest drum pentru a mă dezvolta din punct de vedere personal și profesional cu gândul clar de a mă întoarce acasă la finalul programului. În LSRS am văzut modul prin care pot păstra legătura cu România, cu românii și în același timp modul prin care pot aduce o contribuție societății românești. Am decis să încerc să fiu parte a acestei organizații în primăvara acestui an.

 

  • Care este departamentul/departamentele în care ai activat până în prezent și care sunt responsabilitățile pe care le-ai avut/le ai acum?

Până în momentul de față am activat ca director al programului Hai Acasă!. Cred în potențialul și frumusețea României și mai cred că noi cei care avem oportunitatea de a ne forma în străinătate avem o datorie morală față de țara noastră. Cred foarte mult în puterea exemplului, iar tinerii formați în Diaspora pot fi un exemplu odată întorși Acasă. Ei pot fi acea masă critică care să arate un anumit mod de a acționa pentru a reuși, bazat pe multă muncă, seriozitate, sinceritate, respect, etc. Acest program îmi dă șansa să contribui la ceva în ceea ce cred…informarea studenților din Diaspora cu privire la oportunitățile profesionale din țară, o posibilă întoarcere a unora Acasă și în final contribuția lor la o Românie mai modernă și mai puternică. Dacă unul se întoarce în urma efortului nostru, deja pentru mine e o mare victorie. Împreună cu colegii mei din cadrul echipei, Andreea Munteanu și Valentin Ciocîrlan, încercăm să găsim companii românești interesate de recrutarea studenților/absolvenților din Diaspora. Purtăm discuții cu reprezentanții acestor companii și încercăm să găsim varianta potrivită pentru promovarea de carieră.

 

  • Care sunt proiectele LSRS la care ai luat parte și care sunt cele ce ți-au plăcut cel mai mult?

Până acum am activat doar în cadrul Hai Acasă!. Acest program presupune o activitate continuă. Ultimul proiect, dacă putem să-l numim așa, a fost organizarea webinarului L’Oreal Inside Out. A fost o experiență interesantă care mi-a plăcut și din care am avut de învățat.

 

  • Ce îți place cel mai mult în LSRS și de ce ai recomanda și altor studenți să devină membrii?

Am fost impresionat de disponibilitatea voluntarilor de a-și folosi puținul timp liber pentru a dezvolta proiecte în folosul tinerilor români. Asta îmi place cel mai mult în LSRS. Altor studenți le-aș recomanda să devină membri LSRS pentru câteva motive simple: acces la informații cu privire la o gamă variată de evenimente organizate de ligă și nu numai, șansa de a interacționa cu alți tineri valoroși și a-și lărgi rețeaua de cunoștințe, șansa de a-și valorifica doza de patriotism și în același timp a acumula experiență, aptitudini noi.

 

  • Numește persoana pe care o admiri cel mai mult în LSRS și spune-ne de ce?

Toți membrii LSRS sunt de apreciat pentru contribuția pe care o au la păstrarea unei coeziuni a studenților români din Diaspora și pentru serviciile pe care le aduc comunității românești.

 

  • Cum vezi viitorul ligii și ce planuri ai în privința aceasta?

Cred că liga își va păstra direcția ascendentă și pe viitor. Spun asta după ce am interacționat cu entuziasmul oamenilor care o conduc. Dacă activitatea mea va fi apreciată, planurile mele sunt de a continua în cadrul Hai Acasă! în următorii doi ani.

 

Cum din poveștile oamenilor de succes avem cu toții câte ceva de învățat,  l-am rugat pe Daniel să ne dezvaluie si noua secretul lui.

 

  • Spune-ne trei lucruri ce te țin motivat! Când vine furtuna și totul pare a se surpa împrejur care este motivația ta de a înainta cu încredere?

Mă ține motivat dorința ca la finalul zilei să știu mai multe decât știam dimineața, satisfacția dată de obiectivul împlinit, ideea că munca mea va avea un impact pozitiv asupra societății/familiei/prietenilor. Încerc să văd părțile bune într-o furtună. Furtunile din viața profesională sunt momente care mă ajută să îmi testez anumite abilități și să mă fortific. Când vine vorba de viața personală, încerc să îmi găsesc puncte de sprijin în viitor pentru că în felul acesta se naște speranța.

 

  • Numește o carte/film/experiență de tip „life changing”pe care o recomanzi din toată inima!

Ego is the enemy, Ryan Holiday

 

  • Which is the biggest goal you’d like to achieve?

The biggest goal I’d like to achieve is the next one.