Voluntarul LSRS al lunii Noiembrie: Echipa HR

Luna aceasta inspirația în materie de motivație și pasiune vine de la întreaga echipă HR! Deși doar patru la număr, fetele de la departamentul de resurse umane al LSRS fac o echipă superbă și reușesc să trateze cu responsabilitate și profesionalism fiecare dintre sarcinile atribuite; dar mai mult decât atât, la baza echipei stau dăruirea, entuziasmul, micile picanterii menite să creeze mai întâi de toate o prietenie valoroasă!

Vă invităm să le cunoaștem mai bine pe cele trei consultante HR: Andreea Drăghici, Laura Canciu și Ioana Tănase, împreuna cu Elena Ionescu, coordonatoarea echipei, în interviul de mai jos.

 

 

 • Care sunt țările în care locuiți/studiați în prezent și care este principalul motiv pentru care ați ales să studiați în străinătate?

 

Elena: Erasmus iar mai apoi Masterandă la Université Libre de Bruxelles acolo unde am studiat Știinte Politice și Organizarea & Administrarea Muncii.

 

Andreea: Economia- finanțe în Orléans, Franța. Inițial am venit doar pentru un an cu programul Erasmus, apoi totul a luat o întorsătură neașteptată, a fost un pas destul de mare, dar am simțit că așa e cel mai bine pentru viitorul meu și nu m-am înșelat. M-am decis să îmi continui studiile aici deoarece facultatea este una dintre cele mai bune din domeniu, profesorii sunt mult mai implicați și te susțin în tot ceea ce faci; rezultatele și munca îți sunt recunoscute, oamenii sunt drăguți, te ajută, orașul este liniștit! Pentru mine, cadrul perfect!

 

Laura: Momentan locuiesc în Franța și principalul motiv pentru care am ales această țară, a fost dragostea pentru limba franceză. Din timpul gimnaziului mi-am promis că am să locuiesc aici, iar la împlinirea vârstei de 20 de ani, visul s-a îndeplinit. La început am ajuns în Franța prin programul Erasmus, iar apoi am decis să rămân, continuându-mi studiile în domeniul Resurselor Umane. Am ales să studiez în străinătate pentru că voiam să ies din zona de confort, să mă arunc într-o aventura în care să mă cunosc mai bine, să aflu cine sunt cu adevărat, nu ce alții și-ar dori pentru mine să fiu.

 

Ioana: Am 20 ani și sunt cea mai tânără HR- istă, atât ca vârstă cât și ca experiență. Poziția mea în cadrul departamentului este de consultant HR. Sunt studentă în anul 2 în Southampton, UK la Criminologie & Psihologie și sunt o persoană energică căreia îi place să se implice în orice presupune interacționare cu oamenii. Am știut că vreau să studiez în Marea Britanie încă din clasa a7-a și de atunci am făcut tot ce mi-a stat în putință pentru a-mi îndeplini acest vis. În acești doi ani de facultate m-am dezvoltat enorm ca persoană, am ieșit din zona mea de confort și “mi-am luat viața în mâini”. Este o experiență pe care o recomand oricui!

 

 • De ce ați ales să faceți parte din LSRS și de ce departamentul de HR?

 

Elena: colaborarea mea cu LSRS a început în primăvara anului 2016. Atunci treceam prin perioada critică specifică fiecărui student aflat la finele perioadei de “învățăcel”: căutam un mod de a dobândi experiență în domeniul în care am studiat, respectiv HR, așa că LSRS a fost cel mai potrivit mod de a-mi pune în practică ceea ce am “tocit” pe băncile facultăților.

 

Laura: în 2015 am avut primul contact cu LSRS la Paris, când am participat la „Fête de la Rentrée”. În urma evenimentului, am început să urmăresc activitatea celor din LSRS, iar la începutul lui 2017 am primit un mail prin care erau prezentate diferite posturi din LSRS. Văzând postul de Consultant HR, mi-am spus că ar fi potrivit pentru mine, ținând cont de faptul că îmi urmez studiile în acest domeniu. Era o noua provocare care se ivise și pe care am acceptat-o.

 

Andreea: Am intrat în 2016 în familia LSRS, mai exact în septembrie, în Departamentul de Dezvoltare, iar câteva luni mai târziu am ales să schimb departamentul pentru că voiam să cunosc și să fac altceva, să îmi depășesc limitele și să mă cunosc mai bine, iar Ema, coordonatoarea HR de atunci, mi-a dat o mână de ajutor. M-a îndrumat către HR și astfel am acceptat provocarea.

 

Ioana: Motivele pentru care am ales să fac parte din LSRS sunt foarte simple: sunt o studentă româncă în Marea Britanie care este dornică de a-și împărtăși experiența și de a oferi sprijin noilor studenți. Am ales departamentul HR pentru că am considerat că acesta mă reprezintă, întrucât interacționez cu persoanele dornice să devină voluntari, în acest fel întâlnind o multitudine de personalități diferite. Însă, indiferent de poziția pentru care cineva aplică, un lucru în comun îl avem cu toții: dorința de implicare, de îmbunătățire, de schimbare.

 

 • Care sunt principalele responsabilități aflate în subordinea departamentului vostru?

 

Direcția HR, are funcții foarte precise: atenția noastră este în primul rând focalizată asupra aplicanților și a aplicațiilor ce ajung la noi. Noi suntem de  multe ori primul contact pe care candidații îl au cu LSRS. De aceea impresia pe care noi, în calitate de voluntari HR, o lăsăm în cadrul primului interviu este extrem de importantă.  Încercăm să fim mereu informați cu privire la toate activitățile LSRS din echipa centrală sau din filiale. Restul activităților sunt reprezentate de centralizarea contractelor, crearea adreselor LSRS, procesarea diverselor solicitări din partea voluntarilor și soluționarea conflictelor.

 

 • Cu ce se diferențiază echipa HR de celelalte echipe ale LSRS, din punctul vostru de vedere?

 

Fiind o direcție din “culisele” fiecărei organizații, indiferent de natura ei, rolul HR este adeseori puțin vizibil. Noi nu reprezentăm partea creativă a LSRS, ci dimpotrivă partea pragmatică, administrativă. Tocmai de aceea suntem “diferite”: în activitățile noastre caracterizate deseori de  repetiție, reușim să vedem partea interesantă a muncii noastre, munca ce ne dă oportunitatea să cunoaștem extrem de mulți voluntari vechi și noi, extrem de bine pregătiți. Iată sursa motivației noastre. Dar nu credem că este vorba de o diferențiere în comparație cu alte echipe, ci pur și simplu încercăm să comunicăm cât mai des între noi. Echipa HR este un grup de prieteni care colaborează pentru un scop comun, dezvoltarea LSRS prin aportul de oameni motivați, care vin cu noi competențe și idei de proiecte.

 

 • Care sunt/au fost cele mai dificile momente pe care le-ați întâmpinat de-a lungul timpului ca echipă și cum ați reușit să le depășiți?

 

Momente dificile pot apărea în fiecare zi: începând de la construirea echipei până la găsirea unei ore și a unei zile în care fiecare să aibă disponibilitatea de a participa la ședințe.

 

 • Care sunt principalele provocări cu care se confruntă echipa HR?

 

We have a dream! Provocarea noastră este aceea de a ne depăși condiția: vrem să devenim o echipă HR atipică. Ne dorim să devenim un HR “creativ” și să punem cărămida primului nostru proiect, într-un viitor cât se poate de apropiat.

 

 • Ce vă place cel mai mult în LSRS și de ce ați recomanda și altor studenți să devină membrii?

 

Cunoști oameni noi, reîntâlnești persoane cu care nu credeai că te vei mai reîntâlni ( exemplu concret: Andreea și Laura, se cunoșteau de dinainte și LSRS le-a adus în același loc, aceeași echipă).

Dincolo de prieteniile frumoase pe care am reușit să le legăm, a face parte din LSRS te motivează să accepți noi provocări și astfel să evoluezi (plecând de acasă, ieși deja din zona de confort și înveți să îți depășești limitele). Având ocazia să cunosc oameni din mai multe domenii, m-a ajutat sa îmi dezvolt cultura generală și de asemenea, să mă adaptez diferitelor situații sociale în care sunt pusă. Cel mai mult în LSRS îmi place că am întâlnit sentimentul de comunitate, cel puțin noi în echipa HR suntem precum niște surori, iar asta face ca lucrurile să se desfășoare atât de bine! Pentru mine departamentul de HR din LSRS nu este doar o oportunitate de a face voluntariat ci locul care reunește persoane care împărtășesc același obiectiv și fac tot ce le stă în putință să-l îndeplinească.

As recomanda studenților să se implice în orice formă de voluntariat, fie el în LSRS sau nu. Doar faptul ca îți dedici timpul liber pentru o cauză în care crezi, te ajută să evoluezi atât personal, cât și profesional și totodată ajuți și la dezvoltarea unor proiecte frumoase.

 

 • Cum vedeți viitorul ligii și ce planuri aveți în privința aceasta?

 

Liga se va dezvolta frumos pe viitor pentru că va primi noi voluntari cu alte idei și proiecte și vor face o treabă bună. Dorim să ne lăsăm amprenta și să aducem ceva nou Ligii, iar apoi vom ceda locul nostru altor voluntari entuziaști ca să ducă mai departe ceea ce s-a realizat până acum, aducând îmbunătățiri oricând va fi nevoie.  “Sharing is caring!”

 

 • Care este cea mai frumoasă amintire/experiență/situație amuzantă de care ați avut parte împreună și pe care ați putea să o împărtășiți cu noi?

 

   Cea mai frumoasa amintire și cea mai amuzantă a fost acum câteva zile când pentru prima dată ne-am luat inima în dinți și am hotărât să facem un video call pe Skype, să vedem echipa reîntregită și a fost un real succes. Rareori ne vedem pentru că în haosul cotidian uităm să ne mai bucurăm de micile momente. Printre lacrimi de bucurie, emoții și alte sentimente ce nu pot fi descrise, am povestit și am tot povestit, am râs, am glumit. A fost așa frumos!

 

 • Care este cea mai eficientă modalitate de a lucra în echipă și ce recomandați persoanelor care încă nu stăpânesc această abilitate?

 

În viață trebuie să cunoști cât mai multe pentru că nu știi unde vei ajunge. Nici nouă nu ne-a fost ușor să ne adaptăm noilor cerințe, dar am reușit în cele din urmă. Pe măsură ce timpul trece învățăm câte ceva nou și suntem mândre că reușim în fiecare zi să facem ceva nou.

  Noi suntem conectate 24/24h pe grupul nostru de Skype și oricând cineva are nevoie de un răspuns, sau are vreo nelămurire, una dintre noi sigur este acolo!

 

 • Care sunt valorile esențiale ce ar trebui să stea la baza fiecărei echipe?

 

  Înțelegere, comunicare, dăruire, prietenie, seriozitate și neseriozitate: fără mici glume picante într-un grup de fete, supraviețuirea devine dificilă. 🙂