Voluntarul LSRS al lunii Octombrie: Ana Maria Antonie

Ana Maria Antonie, <<une Roumaine à Paris>> sau <<une Parisienne en Roumanie>> așa cum îi place să se numească, este o fire sociabilă, dornică de a aduce o schimbare pozitivă în jurul ei și care iubește să se implice activ în activități ce îi permit să contribuie la îmbunătățirea comunității din care face parte.

Ana Maria este licențiată în comunicare și studii de media la Universitatea Paris 3 Sorbonne Nouvelle și absolventă a doua programe de master: unul dintre ele în relații internaționale și diplomație la Institutul de Relații Internaționale și strategice IRIS Sup’ din Paris iar cel de al doilea în comunicare și managementul informației la Universitatea Paris 1 Panthéon- Sorbonne.

În același timp, este vice- preşedintă a Clubului Rotaract Paris Haussmann, membru LSRS începand cu decembrie 2012 şi coordonatoarea filialei Franţa a Ligii Studenților Români din Străinătate de un an şi jumătate.

În această calitate a contribuit la dezvoltarea comunităţii studenţilor români din Franţa şi a derulat numeroase proiecte de informare despre oportunitățile academice din străinătate, de integrare a noilor studenţi români în comunitatea românească din Paris, de organizare a mai multor evenimente de networking cu studenții și absolvenții din reţeaua LSRS, dar și de promovare a turismului, culturii şi tradiţiilor româneşti în Franţa.

În viața profesională Ana Maria este consultant în Business Intelligence,  lucrează într-un proiect european, iar în restul timpului iși directionează toată atenția spre un proiect personal prin care iși dorește să se lanseze în aventura antreprenorială.

 

Cum a început totul? Când și ce te-a determinat să alegi varianta de a studia în străinătate? Cum te-a ajutat acest pas în dezvoltarea personală și profesională?

 

Să vă povestesc despre « Parisul meu ». Nu mai întru în detalii despre pasiunea mea pentru limba și cultura franceză pe care am căpătat-o datorită lecturilor din cărțile din bibliotecă de acasă și datorită profesoarele mele de franceză din școala generală și din liceu (pe care le apreciez și cărora le datorez într-o oarecare măsură parcursul meu academic).

În primii ani de liceu am ajuns prima dată în Paris, la o școală de vară. Şi m-am îndrăgostit iremediabil de oraşul ăsta, pe care l-am vazut în acele zile de vară caniculară, ca pe cel mai frumos loc din lume din care n-aș mai fi vrut să plec niciodată. Când am ajuns în Place de la Sorbonne, după ce străbătusem Boulevard Saint Michel, urcând de la Nôtre Dame spre Jardin du Luxembourg, a fost un « coup de foudre ».  Și mi-am pus acolo o dorință, dar cu atâta concentrare și preocupare, încât am decis că acela era momentul în care trebuia să încep să lucrez la visul meu. Și chiar asta am făcut. După ce m-am trezit din beția visării în față zidurilor Sorbonei, căreia i-am șoptit că urma să ne revedem peste puțin timp după ce aveam să termin școala în România, m-am îndreptat spre Gibert Joseph, cea mai mare librărie din Paris, în mijlocul Cartierului Latin și de acolo m-am întors în România cu material de studiu. Doi ani mai târziu, începea pentru mine « l’aventure Parisienne ». Iar acum, pot sa spun ca cei cinci ani petrecuți în Franța mi-au adus nenumărate satisfacții atât pe plan profesional, cât și pe plan personal!

 

Când și de ce ai ales să devii voluntar LSRS?

 

Îmi place la LSRS Franţa modul în care sprijină studenţii români proaspăt veniţi la studii aici: le oferă sprijinul moral şi îi informează despre tot ceea ce trebuie să ştie legat de noua lume în care tocmai au păşit. Un alt lucru care-mi place la LSRS este crearea de numeroase proiecte, seriozitatea cu care se lucrează şi faptul că munca fiecărei filiale este apreciată şi premiată la sfârşitul anului. Din punctul meu de vedere, acest fapt crează o concurenţă între filiale şi în egală masură, motivează fiecare membru să se implice cât mai temeinic.

 

Descrie LSRS în trei cuvinte!

 

Tineri, oportunități, perseverență.

 

Numește trei lucruri pe care departamentul/proiectul în care ești implicat le realizează în beneficiul membrilor LSRS!

 

  1. Mentorat pentru ținerii din România care își doresc să studieze în Franța;
  2. Sprijin administrativ pentru instalarea în Franța a noilor studenți români din rețeaua LSRS;
  3. Integrarea noilor studenți români veniți în Franța în rețeaua profesională LSRS.

 

Numește persoana pe care o admiri cel mai mult în LSRS și spune-ne de ce?

 

O să mă rezum la un citat pe care eu îl consider foarte potrivit și care descrie foarte bine rolul voluntarilor LSRS, altfel mi-ar trebui câteva pagini ca să povestesc despre toate lucrurile minunate care se întâmplă în Ligă.

 

“Să formezi o echipă este doar începutul, să rămâi împreună este progresul, să lucrezi împreună este succesul !” – Henry David Thoreau

 

Dacă ai putea să mergi intr-una din țările în care LSRS are filiale, pe cale ai alege-o? Sau in ce țară din lume ți-ai dori sa existe o filială LSRS?

 

E mai mult decât o dorință personală, e o necesitate ca în țările în care există studenți români să se formeze comunități unite prin filiale sau reprezentanțe LSRS. Din fericire, astăzi, nu trebuie să mă aflu în China, în Peru sau în Austria că să interacționez cu studenți români de acolo. LSRS se constituie într-o rețea extraordinară de networking care ne permite să comunicăm cu studenții români din toate colțurile lumii și să avem foarte ușor informații despre lumea academică și profesională din multe țări.

 

Cum vezi viitorul ligii și ce planuri ai în privința aceasta?

 

Va veni vremea când voi preda ștafeta viitorului coordonator din filiala Franța, dar voi continua să mă implic și să susțin de la distanță proiectele LSRS și mai mult decât atât, sunt convinsă că cei peste 350 de voluntari activi din cele 39 de filiale și reprezentanțe din toată lumea, dar și din departamentele centrale ale Ligii vor continua să pună umărul activ la dezvoltarea organizației și implicit, prin proiectele pe care le desfășoară, să fie un suport în dezvoltarea României.

 

Spune-ne trei lucruri ce te țin motivat! Când vine “furtuna” și totul pare a se surpa împrejur care este motivația ta de a înainta cu încredere?

 

În general, îmi place să spun că trec peste situațiile dificile cu înțelepciune și sunt cumpătată în alegerile pe care le fac și deciziile pe care le iau. Fiecare om are un mod diferit de a percepe un astfel de moment. Eu prefer să investesc timp și energie în dezvoltarea mea personală pentru că abilitățile și calitățile pe care le dobândesc prin acest proces le voi putea folosi ca să ies cât mai ușor din situații limită. Încerc întotdeauna să privesc partea plină a paharului și să înlătur răul și  cred că din orice situație tensionată există o învățătura, o parte pozitivă care poate fi exploatată în favoarea celui care trece printr-o astfel de “furtună”.

 

Cum reușești să îți organizezi eficient timpul și ce sfat ai da celor care sunt mai puțin pricepuți în această privință?

 

Îmi prioritizez sarcinile, îmi impun limite de timp pentru majoritatea task-urilor din timpul săptămânii iar toate întâlnirile, proiectele, reuniunile, evenimentele la care particip sunt trecute într-o agendă electronică pe care o consult în fiecare dimineață că să îmi organizez eficient ziua de lucru.

 

Cum definești succesul?

 

Nu poţi să te bucuri de succes fără foarte multă muncă. Aşa îl definesc eu, ca rezultat al unei munci intense şi plăcute- dacă este făcută cu pasiune. Iar pe lângă împlinirea personală, cred că orice individ are nevoie și de o împlinire a calităților profesionale, prin notorietate și admiraţie, care îl definesc în societate.