Voluntarul LSRS al anului 2017: Ana-Maria Antonie

Ana-Maria Antonie este membră LSRS de la sfârșitul anului 2012 iar în momentul de față este coordonatoarea filialei Franța a Ligii Studenților Români din Străinătate. În această calitate a contribuit la dezvoltarea comunităţii studenţilor români din Franţa şi a derulat numeroase proiecte de informare despre oportunitățile academice din străinătate, integrare a noilor studenţi români în comunitatea românească din Paris, organizare de evenimente de networking între studenții și absolvenții din reţeaua LSRS, dar şi de promovare a turismului, culturii şi tradiţiilor româneşti în Franţa. Datorită implicării, pasiunii și eforturilor considerabile pe care le-a investit de-a lungul timpului în favoarea LSRS, Ana-Maria a fost desemnata Voluntarul Anului 2017. Distincția i-a fost înmânată în cadrul Galei Studenților Români din Străinătate, eveniment organizat în data de 4 ianuarie 2017 la Palatul Parlamentului din București.  

Într-un interviu deosebit, pe care vă invităm să îl citiți în rândurile ce urmează, Ana-Maria explică ce reprezintă pentru ea aceasta recunoaștere a meritelor sale, motivele pentru care LSRS ocupă un spațiu atât de important în viața sa dar și câteva dintre planurile sale de viitor.

 

  • Ai fost aleasă voluntarul LSRS al anului, ce înseamna acest lucru pentru tine?

 

Această distincție primită într-un moment de sărbătoare, în cadrul prestigiosului eveniment dedicat recunoașterii excelenței în educație, a IX-a ediție a Galei Studenților Români din Străinătate, reprezintă o confirmare a implicării mele constante, pe tot parcursul anului trecut în activitățile de coordonare ale filialei Franța, dar și în celelalte proiecte ale Ligii și mai ales în organizarea Galei LSRS de la începutul acestui an.  

 

  • Care este principala motivație pentru care dedici în mod constant, atât de mult timp și pasiune voluntariatului în LSRS și pentru care crezi cu tărie în ceea ce faci?

 

Am descoperit LSRS la sfârșitul anului 2012, odată cu instalarea mea în Paris, unde începusem studiile universitare la Sorbona și am întâlnit acolo o echipă tânără de voluntari și prieteni, căreia m-am alăturat în foarte scurt timp pentru a mă implica în proiecte lor sociale, culturale și de mentorat, pentru a contribui la dezvoltarea acestora, dar și pentru a acumula experiență în ceea ce privește lucrul în echipă, buna gestionare a timpului, leadership, abilități de comunicare sau gestionarea conflictelor. În trei cuvinte aș spune : socializare și dezvoltare personală. Înainte de toate, LSRS este o platformă de networking și sprijin reciproc pentru membrii săi, așa că decizia de a mă alătura acestei organizații a venit oarecum natural, din dorința de a contribui la acest proiect măreț alături de oameni cu idei inovatoare și de a ajuta viitoarele generații de studenți români care aleg calea străinătății să depășească mai ușor etapele instalării în țările gazdă pe care le aleg.

 

  • Ai intâmpinat, de-a lungul timpului, momente în care ai constatat cu dezamăgire că eforturile tale sunt în zadar sau că nu sunt apreciate corespunzător? Cum ai depăsit aceste situații?

 

 În general, când mă uit înapoi la ultimii ani din viața mea, pot să spun că lucrurile au mers așa cum am vrut, iar în plan profesional, cred că cel mai bine este să considerăm dezamăgirile ca pe niște viitoare oportunități. Totuși, am trecut și peste situații în care am simțit că eforturile mele nu sunt apreciate și aceste momente, care, ce-i drept, aduc o stare de tensiune în plan psihologic, m-au determinat să îmi pun o serie de întrebări și să privesc cu o mai mare atenție anumite aspecte care îmi definesc personalitatea și comportamentul pentru a le depăși cât mai repede. Îmi place să am în preajmă oameni înțelepți, alături de care să pot construi proiecte mari, plecând de la idei mici și de aceea, în astfel de momentele de cumpănă, am șansa să apelez la ei pentru discuții și dezbateri constructive care mă ajută să depășesc mai ușor momentele tensionate.

 

  • Din punctul tău de vedere, cât de important este ca meritele voluntarilor cu performanțe deosebite să fie recunoscute și care sunt cele mai eficiente modalități prin care lucrul acesta poate fi îndeplinit? (meritele voluntarilor și studenților români din străinătate în general)

 

Această comunitate a tinerilor români din străinătate reprezintă o resursă strategică pentru România, iar evidențierea performanțelor lor este esențială pentru societate și pentru viitoarele generații care își pot alege modele și mentori. La fiecare început de an, Gala LSRS promovează într-un cadru formal excelența academică românească din țară și din străinătate, aducând în atenția societății civile tineri români de succes. Cu acest prilej îi promovăm pe studenții români cu rezultate și realizări remarcabile pe plan academic și extra-curricular la nivel național și internațional și susținem prin acest demers întoarcerea acasă a absolvenților români din străinătate și implicarea lor în procesul de dezvoltare a României, mai ales în această perioadă în care efectele instabilității politice pot pune în pericol democrația, valorile fundamentale ale societății românești și implicit dezvoltarea acesteia.  

 

  • Cum vezi posibilitatea de a te întoarce în România în viitor și a continua acolo eforturile de a îmbunătății calitatea societății românești?

 

De când am plecat în Franța, reîntoarcerea în țară a devenit un obiectiv și un țel la care lucrez zi de zi. Am ales să urmez studiile superioare în domeniul comunicării strategice și al relațiilor internaționale într-un centru de elită al educației, pe băncile Sorbonei și ale Institutului de Relații Internaționale și Strategice din Paris (IRIS Sup’), unul dintre cele mai importante laboratoare de cercetare din lume din categoria « Meilleur think tank sur les questions de politique étrangère et affaires internationales », dar n-am să uit niciodată că bazele educației mele au fost puse în școala românească, iar pregătirea mea riguroasă pre-academică a fost posibilă datorită dascălilor extraordinari și părinților minunați pe care îi am.  

 

România este o țară cu un potențial uriaș din multe puncte de vedere, mai ales în sectorul de business și în industria IT care au cunoscut o evoluție spectaculoasă în ultima vreme. Datorită resursei umane de profesioniști în numeroase sectoare de activitate și datorită culturii antreprenoriale bogate pe care o avem, România este pe cale să devină o pepinieră de start-up-uri, iar programul Diaspora Start-up în care lucrez de câteva luni alături de colegi deosebiți din LSRS și alături de experți din OTP Consulting și Camera de Comerț și Industrie a României este un pas important în determinarea repatrierii forței de muncă prin acordarea de granturi de până la 40.000 euro românilor care se întorc din străinătate pentru a se lansa în aventura antreprenorială. Practic, finanțarea în valoare de 30 milioane euro este realizată prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020 și are ca obiectiv stimularea antreprenoriatului în rândul cetățenilor români din diaspora și a celor recent reîntorși în țară.

 

Cum spuneam, avem un potențial enorm de a transforma România într-o țară prosperă, dar pentru aceasta trebuie să ne asumăm răspunderea de a contribui neîncetat la dezvoltarea societății românești și de a continua eforturile de a construi punți de legătură cu decidenții politici, trecând peste culorile politice și antipatiile față de unii sau alții, în folosul democrației românești.

 

  • Care este sfatul tău pentru toți voluntarii LSRS care și-ar dori să primească titlul „Voluntarul Anului” într-o zi?

 

O să mă rezum la un citat pe care eu îl consider potrivit și care descrie foarte bine misiunea oricărui voluntar care dorește ca prin acțiunile și implicarea lui în viața unei comunități să lase ceva bun și să aducă o contribuție pozitivă la dezvoltarea acesteia : “Să formezi o echipă este doar începutul, să rămâi împreună este progresul, să lucrezi împreună este succesul !” – Henry David Thoreau

 

  • Dacă ar fi să transmiți un mesaj tuturor colegilor LSRS alături de care ai colaborat de-a lungul timpului, care ar fi acela?

 

Liga trăieşte datorită devotamentului şi spiritului de echipă şi solidaritate al celor peste 300 de voluntari activi din cele 40 de filiale LSRS. Suntem colegi în cea mai mare organizație românească din lume, care adună în acest moment peste 13000 membri în 50+ de țări și doar prin seriozitate și perseverență putem duce împreună, mai departe, acest proiect măreț care este Liga Studenților Români din Străinătate.

Ana-Maria Antonie este licenţiată în comunicare şi studii de media la Universitatea Paris 3 Sorbonne Nouvelle şi absolventă a două programe de master în comunicare strategică, inteligenţă economică şi managementul informaţiei la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne şi în relaţii internaţionale şi diplomaţie la Institutul de Relaţii Internaţionale şi Strategice IRIS Sup’ din Paris unde a susţinut lucrarea cu tema “La politique extérieure de la Roumanie depuis l’effondrement du bloc communiste”.

Pe durata cursurilor universitare a făcut stagii de practica la Oficiul pentru Românii din Străinătate (ORS) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe în cadrul Programului Oficial de Internship al Guvernului României (2014) şi la cabinetele de consultanţă în strategie și management Real Value Conseil din Paris (2016) și Caylar Conseil (2017). Este auto-antreprenor din 2013, iar în prezent lucrează alături de colegi din LSRS și de parteneri de la OTP Consulting și Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) ca expert grup ţintă și formare în proiectul “FIA – Fii antreprenor acasă! Investește în viitorul tău!” din cadrul programului Diaspora Start-up.