Într-un orizont apropriat NASA va ajunge pe Marte. Succesul Echipei Horizon.

Ușurința și rapiditatea de a accesa și consuma informație, este un element esențial și definitoriu pentru un secol complicat. NASA, MIT și câteva sute de tineri din întreaga lume, sunt curioși să găsească cea mai inspirată metodă ca omul să ajungă, într-un final, pe Marte. Organizată în acest scop, competiției „Zero Robotics High School Torumanet” – ediția 2017, i s-au alăturat 8 echipe din România; printre acestea se numără și echipa Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu.

Echipa compusă din Eric Avram (17 ani), Daniel Barac (17 ani), Răzvan Dumitru (17 ani), Mihai Fleșer (18 ani), Ruxandra Fleșeriu (17 ani) și Rareș Milea (17 ani), a reușit să se claseze în etapa finală a concursului pe locul 11 din peste 150 de echipe internaționale înscrise. În luna februarie, echipa HORIZON a oferit un interviu pentru Liga Studenților Români din Străinătate, pe care îl redăm mai jos.

 • Pentru a ne cunoaște mai bine, povestiți-ne câteva lucruri despre voi!

Noi suntem Ruxandra, Mihai, Eric, Rareș, Răzvan și Daniel. Suntem cu toții studenți la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, în clasa a XI-a, la profilul Matematică-Informatică. În general, ne place să participăm la diverse activități de voluntariat, cum ar fi FITS (n.r. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu), AFF (n.r. Astra Film Festival) sau Sibiu Rally Challange. În momentul de față, suntem înscriși la două concursuri, dintre care unul organizat de ULBS (n.r. Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu)- unde trebuie să construim roboți de linie, similari unor machete de mașini, de o greutate cât mai mică, care funcționează cu ajutorul unui algoritm asemănător AI (n.r. din engleză – Artificial Intelligence, în traducere liberă – Inteligență Artificială). Iar cel de al doilea concurs se numește FIRST Tech Challange Romania, un concurs internațional organizat de FIRST, în care trebuie să construim un robot ce este supus la diferite probe sub forma unor meciuri de 150 de secunde. În acest interval de timp, robotul are o perioadă autonomă de 30 de secunde și 2 minute de Tele-OP (n.r. din engleză – teleoperation, în traducere liberă – obiect controlat cu ajutorul unei telecomenzi).

 • Ce v-a determinat să participați la concursul organizat de MIT și NASA – Zero Robotics High School Tournament?

Inițial, mama lui Răzvan a găsit concursul online și i l-a propus lui. Apoi, el ni l-a propus nouă. Determinarea de a participa a venit din dorința de a ne testa capacitățile în domeniul informaticii și al roboticii. La început, nici nu ne așteptam să ajungem așa departe.

 • Cum v-a ajutat acest pas în dezvoltarea voastră personală și profesională?

Zero Robotics a fost un pas foarte important pentru noi, deoarece am fost nevoiți să învățăm contabilitate, să negociem cu sponsorii și cel mai important, am învățat programare, fizică și matematică la un nivel mult mai înalt decât cel impus de curriculum-ul școlar.

 • Povestiți-ne despre proiectul vostru.

Proiectul constă în programarea unui satelit numit SPHERE, aflat pe ISS (n.r. din engleză – International Space Station, în traducere liberă – Stația Spațială Internațională). Satelitul are ca scop colectarea unor mostre de diferite concentrații de vietăți (cu cât concentrația colectată e mai mare, cu atât punctele primite în concurs sunt mai multe) și aducerea acestora la o bază. Până la faza finală, totul este simulat într-un program online, creat de organizatori, urmând ca in ultima etapă a concursului, algoritmii să fie implementați pe sateliți și testați direct pe ISS. […] Proiectul poate fi implementat prin adaptarea codului la un satelit real, cu scopul de a colecta mostre de pe diferiți sateliți sau planete și aducerea acestora pe Pământ, pentru testare și analizare. Pentru a finaliza HORIZON, am avut nevoie de aproximativ 3 luni.

 • Care este principala motivație pentru care dedicați în mod constant, timp și pasiune domeniilor în care aveți performanțe?

Ne dorim să reușim să ajutăm la pornirea unei noi revoluții industriale în domeniul roboticii, astfel încât, peste câțiva ani, cât mai multe dintre domeniile de activitate să fie suficient dezvoltate, pentru a putea crește nivelul de trai și eficiența. […] Domeniul nostru de interes este și va rămâne robotica, pentru că ne permite să venim cu idei noi.

 • Considerați că într-o anumită măsură, datorați unei/unor persoane succesul în parcursul vostru personal și profesional de până acum?

Le datorăm succesul de până acum, colegilor de la facultatea de robotică din cadrul ULBS, care ne-au ambiționat să descoperim acest domeniu; părinților, care ne-au susținut; cât și profesorilor, care ne-au înțeles și ne-au ajutat pe tot parcursul proiectului.

 • Dar în cazul proiectului HORIZON?

Datorăm succesul echipei HORIZON profesorului coordonator, care ne-a îndrumat și motivat; Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, precum și directorului acestuia, care ne-au susținut și ajutat pe toată perioada campaniei de strângere de fonduri pentru deplasarea echipei în America. Și nu în ultimul rând, sponsorilor, fără de care nu am fi putut ajunge la MIT (n.r. Massachusetts Institute of Technology, America) pentru a putea lua parte la faza finală a Zero Robotics.

 • Ce simțiți când știți că soluțiile propuse de voi ar putea ajuta la descoperirea de viață pe planeta Marte?

Suntem mândri de munca noastră și sperăm ca algoritmii noștri să le fie de ajutor celor de la NASA. Iar, pe viitor dorim să participăm și la alte proiecte, poate chiar mai ambițioase decât acesta, pentru a descoperi soluții cât mai ingenioase.

 • Ați întâmpinat, de-a lungul acestui proiect, momente în care ați constatat cu dezamăgire că eforturile voastre sunt în zadar? Cum ați depășit aceste situații?

Da. Momentele de dezamăgire au fost numeroase, dar asta ne-a ambiționat să mergem mai departe, și ne-a crescut dorința de a ne îmbunătăți ideile și de a le oferi forme mai complexe, încât să sporim eficiența algoritmilor folosiți pentru HORIZON.

 • Ce i-ați sfătui pe alți tineri care și-ar dori să participe la acest proiect?

Dacă vor să se înscrie la acest concurs, să o facă fără ezitare. Este o experiență interesantă, din care ai multe de învățat. Deși, este foarte mult de studiat suplimentar pentru a avea rezultate, este o muncă frumoasă. […] Noi am aflat multe lucruri de pe site-ul concursului, deoarece aceștia pun la dispoziție documentație suport, ce poate fi aprofundată cu ajutorul altor surse de informare.

 • Cum s-a încheiat experiența voastră în SUA?

Experiența noastră în SUA s-a încheiat cu noi prietenii (cei din echipa Bacon, cu care am fost aliați), plus o sumedenie de cunoștințe acumulate acolo, dar și o altă imagine asupra societății contemporane. […] Pe parcursul șederii în SUA ne-am întâlnit cu diferiți profesori și inventatori, ce ne-au stârnit și mai mult dorința de a progresa. Dar, am reușit să schimbăm idei și cu diferiți participanți din cadrul concursului, în principal acestea constând în tot felul de date și algoritmi de eficiență.

 • Dar, întreaga experiență din cadrul programului Zero Robotics High School Tournament?

Pe parcursul Zero Robotics High School Tournament, experiența a fost extrem de epuizantă, astfel încât majoritatea timpului am dedicat-o muncii și studiului pentru HORIZON.

 • Ce doriți să le transmiteți tuturor celor ce v-au ajutat să ajungeți în SUA?

Dorim să le mulțumim pentru eforturile depuse ca noi să putem participa la faza finală a Zero Robotics, și le transmitem că avem de gând să venim cu proiecte și mai interesante, astfel încât să îi facem mândri.

 • Care este pasul următor în definirea viitoarei voastre cariere?

Pasul următor ar fi să ne înscriem la cât mai multe concursuri de profil, pentru a ne dezvolta abilitățile în acest domeniu.

 • Cum vedeți posibilitatea de a studia în străinătate?

Nu ținem neapărat să studiem în străinătate, cât ținem să studiem la o facultate bună. Dacă ar fi să alegem calea străinătății ar fi pentru că actualul sistemul de învățământ, cel puțin in ceea ce privește robotica, este subdezvoltat în România. În orice caz, ne-am dori să ne reîntoarcem acasă la finalizarea studiilor, pentru a îi putea susține și pe ceilalți tineri ce aleg aceasta profesie. Scopul este ca ei să nu mai fie nevoiți să plece din țară pentru a-și urma visul.

 • Dacă ar fi să transmiteți un mesaj tuturor membrilor LSRS, care ar fi acela?

Mulțumim Ligii Studenților Români din Străinătate pentru acest interviu, și de asemenea, dorim să menținem legătura, astfel încât, la următoarele noastre proiecte să putem colabora cu membrii LSRS, ce ne-ar putea ajuta și îndruma.

Interviu Echipa HORIZON, din cadrul competiției Zero Robotics.