Ziua Costumului Popular Românesc – Gala ‘’100 pentru Centenar’’

Ziua Costumului Popular Românesc – Gala ‘’100 pentru Centenar’’ a avut loc pe 16 Mai și a fost un eveniment  organizat, cu ocazia Centenarului Marii Uniri și a Zilei Naționale a Portului Tradițional, de Arthis (Casa de cutură belgo-română), în asociație cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Ambasada României în Regatul Belgiei, I Art și We in Europe.

Evenimentul a început într-o manieră festivă, cu îmbrăcarea lui Mannekin-Pis, simbol național Belgian, în costum popular românesc de Calușar, acompaniat de Fanfara Meyboon.

Apoi, în Sala numita ‘’Salle des Milices’’ în ‘’Hotel de Ville’’ din Grand-Place, au avut loc diferite prezentări, prima fiind o conferință despre portul tradițional românesc din diferite regiuni ale României („Costumul Tradiţonal Românesc – Tezaur de cultură şi artă”). Aceasta a fost susținută de  Dr. Doina Dascălu Isfanoni, cercetător etnolog și istoric de artă.

În continuare, a urmat decernarea premiilor ‘’100 pentru Centenar’’ unor personalități din diaspora,  din lumea asociativă, culturală, artistică și nu numai care s-au făcut remarcați prin realizările lor pentru românii din diaspora sau ca ambasadori ai României peste hotare.  

La final, a avut loc un recital la nai al maestrului Nicolae Voiculeţ (Ambasador al Culturii și Turismului Romanesc) acompaniat de trupa de dans Zamfira.  

Seara s-a încheiat cu o recepție unde s-au servit gustări românești, creându-se astfel un bun prilej de socializare.