This topic contains 0 replies, has 1 voice, and was last updated by Profile photo of Tudor Tudor 8 years, 2 months ago.

Lista facultatilor recunoscute

 • Profile photo of Tudor

  Este foarte important sa urmati o facultate recunoscuta, altfel gradul capatat nu are nicio valoare. Lista facultatilor recunoscute de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Stiintei din Olanda se afla pe http://www.ib-groep.nl/zakelijk/HO/CROHO/Raadplegen_of_downloaden_CROHO.asp

  Mai precis, nu sunt recunoscute universitati sau facultati, ci programe de studiu. De exemplu la Universitatea din Amsterdam, Facultatea de Stiinte Sociale si ale Comportamentului are programe de studiu in sociologie, psihologie, antropologie, etc. Aceste programe sunt recunoscute (sau, dupa caz, nu sunt recunoscute), nu facultatile sau universitatile.

  In principiu, programele de studiu sunt acreditate de NVAO, dar recunoasterea depinde in cele din urma de decizia Ministerului.

  Si mai precis, pentru a urma studii recunoscute, programa de studiu trebuie sa fie recunoscuta din ziua inscrierii pana pe data inscrisa pe diploma (data la care diploma este acordata).

  Manarii s-au facut cu a oferi gradul Master of Design, care nu e recunoscut international, in timp ce la inscriere li se promisese studentilor ca la absolvire vor primi gradul Master of Arts (MA). Conform cu articolul de pe http://www.vkbanen.nl/actueel/745275/Design-Academy-misleidt-studenten-met-mastertitel.html , cativa studenti straini au dat HBO-ul in judecata si au cerut despagubiri importante. Intr-un caz asemanator Hogeschool Utrecht a platit o despagubire de 50000 euro unui student chinez.

  Unei programe de studiu nerecunoscute ii este interzis sa acorde grade academice.

  Conform cu http://www.aanstaande-studenten.leidenuniv.nl/masteropleidingen/masteropleidingen/mphil-graad-niet-meer-verleend.html , gradul MPhil nu este recunoscut in Olanda, asa ca universitatile au ales sa confere in plus fie gradul MA fie gradul MSc celor care primesc gradul MPhil. Universitatile sunt libere sa acorde alte grade decat cele recunoscute legal.

  In ce priveste scolile vocationale (MBO), domeniile recunoscute de studiu sunt trecute in registrul CREBO, iar un MBO nu poate acorda diplome intr-un domeniu din acest registru fara a indeplini cerintele de calitate a invatamantului.

  Un scandal pe tema asta a fost cu The Stewardess Academy din Best, care a momit studentii promitandu-le ca le acorda diplome MBO intr-un domeniu listat in CREBO, lucru care a ramas promis dar nu si facut, fiind oferita in schimb o diploma intr-un domeniu de specializare nelistat in CREBO (adica diploma nu e recunoscuta). Situatia a fost dezbatuta in emisiunea televizata Radar, vezi http://www.trosradar.nl/index.php?id=uitzending&itemUid=1348

  Profile photo of Tudor
  Profile photo of Tudor

  Aveti dubii despre o facultate/curicul? Daca nu o gasiti in registrul CROHO, atunci ea nu este recunoscuta. Dar decizia de recunoastere tine de Ministerul Educatiei, Culturii si Stiintei, in timp ce acreditarea tine de NVAO. Asa ca (in teorie) ar putea exista facultati (curricula) nerecunoscute legal, dar acreditate. Un raspuns competent il puteti primi de la CIDM (Punctul de coordonare pentru informare despre Diploma Mills): http://www.diplomamills.nl/contact.htm

  Adresati pe situl de mai sus intrebarea despre universitatea/facultatea respectiva si veti fi informat daca este vorba sau nu de o frauda.

You must be logged in to reply to this topic.